Na de feestelijke onthulling van de Stoomhijskraan en daarmee de afronding van het project op 15 oktober 2021 kwam in 2022 nog een periode van (kleinere) werkzaamheden in de afwerking van de kraan. Op 10 september 2022 (nationale Open Monumentendag) is de eerste grote controlebeurt van de kraan uitgevoerd. De kraan is hiervoor, met toestemming van de gemeente Vlissingen, onder stoom gebracht en konden alle werkende onderdelen worden gecontroleerd, ingevet en waar nodig afgesteld. Ook de bekabeling is uitgerold en gecontroleerd. Het bestuur heeft bewust deze controlebeurt laten samenvallen met Open Monumentendag om zodoende aan het publiek dat elders op het Scheldeterrein enkele monumenten kon bezoeken ook de gelegenheid te geven de werkende kraan te zien.
Een belangrijk promotie-item voor de stichting was het gereedkomen van de indrukwekkende documentairefilm over de restauratie van de stoomhijskraan door Jordan Blok Films.
Aan het begin van dit jaar kwam de mededeling van de gemeente Vlissingen om alle nog aanwezige spullen van de stichting uit de Machinefabriek te verwijderen i.v.m. de voorgenomen start van de casco-restauratie van het gebouw. Daartoe zijn de zeecontainers met inhoud naar de opslagloods van Harthoorn verplaatst.
In de Machinefabriek lagen ook de ijzeren spanten, liggers en staanders van het voormalige en in 2007 gesloopte gebouw Vliegtuigbouw van de KMS opgeslagen. Destijds daar opgeslagen met het doel deze in een of andere vorm te hergebruiken. Ondanks enkele initiatieven en ontwerp tekeningen is het noch vanuit de gemeente, noch van particuliere zijde tot een daadwerkelijk plan voor hergebruik gekomen.
De stichting zocht, reeds voor de voltooiing van het project stoomhijskraan, naar mogelijkheden inkomsten te verwerven ter bekostiging van het onderhoud van dit erfgoed. De stichting heeft vervolgens het plan opgevat om van de constructie-onderdelen van genoemd gebouw Vliegtuigbouw 1 of 2 “nieuwe” paviljoens of loodsen te maken. Enerzijds om dit unieke stuk industrieel erfgoed te behouden, anderzijds om een gebouw te creëren dat mogelijk exploitabel is en waarmee de stichting inkomsten kan verwerven. De stichting heeft de constructieonderdelen vervolgens om niet van de gemeente in eigendom gekregen, op voorwaarde van hergebruik van deze onderdelen ergens in de gemeente Vlissingen en tijdige ontruiming van de Machinefabriek.
In het verslagjaar heeft de stichting reeds het nodige voorwerk verricht. Dit bestond in de eerste plaats uit het opstellen van een plan tot hergebruik met beschrijving van de doelstelling. Hiermee is contact gelegd met de Provincie Zeeland, de RCE en de gemeente Vlissingen. Primair voor conservering van de constructieonderdelen en subsidie voor het laten uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek naar de financieel-economische mogelijkheden van genoemde paviljoens of loodsen. Contacten zijn ook gelegd met BOEi en particulieren voor o.a. het laten maken van maquettes, virtuele 3D modellen voor planpresentatie en constructie-analyse van de ijzeren onderdelen. Met ambtenaren van de gemeente Vlissingen werd contact gezocht voor een locatie.
Het bestuur is in 2022 onveranderd gebleven.
Stichting Stoomhijskraan Schelde 38
Koopmansvoetpad 34
4388 AT Oost-Souburg
T: 06-47922724
E: stoom@zeelandnet.nl
Deze website is mede mogelijk gemaakt door:
Van de Velde Publicatiefonds - Vlissingen
Het Van de Velde Publicatiefonds bevordert het cultuurhistorische besef op Walcheren en van de stad Vlissingen in het bijzonder, in de vorm van publicaties, in de breedste zin van de betekenis. Het fonds is ontstaan uit de uitoefening van het uitgeversvak door vier generaties François van de Velde in Vlissingen.